Ölçme Bilgisi

Topoğrafya Nedir?

Topoğrafya Nedir?

Topoğrafya, arazi yüzeyinin incelenmesidir. Örneğin, topoğrafya, yüzeydeki dağlar, vadiler, nehirler veya kraterler anlamına gelir.Özellikle, bir peyzajın temelini oluşturur.

Topografyanın kökeni yer anlamına gelen “topo”  ve yazı anlamına gelen “graphia” dan kelimelerinin birleşimidir.. Arazi yüzeyinin doğru bir şekilde ölçülmesiyle ilgili olması sebebiyle jeodezi ile yakından ilgilidir. Ayrıca, CBS gibi coğrafya ve haritalama sistemlerine de yakından bağlıdır diyebiliriz .Yükseklik, topografik haritalar için ayırt edici faktördür. CBS’de arazi için dijital yükseklik modelleri kullanıyoruz.

Topografyanın dar tanımı, yer şekillerinin düzenlenmesine özgüdür. Fakat daha geniş anlamda, doğal ve yapay özellikleri içerir. Örneğin, topografik haritalar genellikle idari sınırlara, şehirlere, su kaynaklarına , parklara, yer işaretlerine, ulaşım ve binalara bağlanır.

Kabartma ve Kontur

Kontur çizgileri eşit yükseklikte noktaları birleştirir. Konturları okuyarak topoğrafik haritalarda yüksekliği, eğimi ve şekli yorumlarız.Konturlar birbirine yakınsa, eğim diktir. Ancak konturler birbirinden ayrıldığında eğim daha kademeli olur.Konturları dağlar, vadiler ve batimetri için kullanıyoruz.

Haritalar’da Topoğrafya Örnekleri

Topoğrafik haritalama için dünya üzerinde kullanılan bir standart yoktur. Bunun yerine her ülke kendi standartlarını ve önceliklerini belirler. Çoğu durumda, topoğrafik haritalar belirli bir hedefi göz önünde bulundurarak tasarlanır.

Örneğin, yeni bir otoyol inşa etmek için rota boyunca ormanlık örtü, toprak tipleri veya kaya sınıflandırması özelliklerine sahip topoğrafik bir harita tasarlanabilir. Zamanla, topografik harita serisi sıklıkla periyodik güncellemeler alır.

Topoğrafya Uygulamaları ve Kullanım Alanları

Topoğrafik haritalar nehirlerin nasıl aktığını , yüksek dağların nasıl yükseldiğini ve dik vadilerin nasıl indiğini göstermektedir. Bu örneklerde olduğu gibi toprağı düzenliyorlar:

  • Mühendisler bir yol planlamak, hücre kulesi inşa etmek veya hidroelektrik barajı planlamak için topoğrafik haritalar kullanırlar.
  • Jeologlar, tektonik faaliyeti, yeryüzü biçimlerini ve nerede bir maden kazacağını anlamak için topoğrafiyi kullanır.
  • Yürüyüşçüler patikaları bulmak için topoğrafik haritalar kullanırlar ve yürüyüşlerini planlamak için eğimin dikliğine bakarlar.
  • Gökbilimciler, Ay, Mars ya da bir asteroit gibi Dünya dışındaki topoğrafyayı inceler.
  • İklim bilimciler, hava ve su akışını tanımak için topoğrafyayı iklim modellerine bağlar.

Manzaralar geliştikçe ve teknoloji geliştikçe, topoğrafyalar doğruluk ve eksiksizlik için yokuş yukarı bir savaşla karşı karşıya.

Topografya Analizi

Herhangi bir topografik analiz yapmak istiyorsanız, SagaGIS’i tavsiye ediyoruz . Tamamen ücretsiz ve açık kaynak kodludur.Özellikle, bir dizi morfometri, hypsometry ve diğer özel araçlar içerir. Sağlamlık, eğim, görünüş ve eğrilik gibi araçlar, araziyi gerçekten karakterize edebilir.

Etiketler
Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün