Poligon Geçkileri Kaça Ayrılır
Poligon Noktaları
Arazide bağlama ve dik koordinat tekniğiyle alıma imkân sağlayacak Şekilde birbirini gören ve koordinatları ülke koordinat sisteminde bulunan noktalara poligon noktaları adı verilir. Poligon noktalarından oluşturulan güzergâha poligon geçkisi, poligon geçkilerinin oluşturduğu şebekeye poligon şebekesi (poligon ağı) adı verilir. Poligon noktaları arasında kalan doğru parçasına poligon kenarı, bitişik kenarlar arasında kalan açıya da poligon açısı veya kırılma açısı adı verilir.
Poligon Geçkileri Kaça Ayrılır
Poligon geçkileri açık,dayalı ve kapalı olmak üzere 3’e ayrılır.
1)Açık Poligon Geçkileri
Açık poligon geçkisi bir nirengi veya poligon noktasından başlayarak koordinatları bilinmeyen bir noktada sona erer. Açık poligon geçkilerinde hesabın kontrolünü yapmak mümkün değildir.Kenar ve açıların ölçümünde yapılmış olan hatalar hesapta ortaya çıkarılamayacağı için açık poligon geçkileri bir zorunluluk olmadıkça tercih edilmezler. Açık poligon geçkilerinin kenar ve açıları mutlaka denetimli olarak ölçülmelidir.
2)Dayalı Poligon Geçkileri
Dayalı poligon geçkileri koordinatı belli bir nirengi veya poligon noktasında başlar ve koordinatı belli başka bir nirengi veya poligon noktasında son bulurlar. Dayalı poligon geçkilerinin başlangıcındaki ve sonundaki koordinatı bilinen noktalar ile başka nirengi noktalarına gözlem yapıldığı için dayalı poligon geçkilerinde hesabın kontrolü yapılabilir. Bu geçkilerde açı ve kenarlar üzerinde yapılmış olan kaba hatalar hesap sırasında basitçe ortaya çıkartılabildiği gibi hata sınırı içinde kalan hataların da ölçülere dağıtımları mümkündür
3)Kapalı Poligon Geçkileri
Kapalı poligon geçkileri koordinatları bilinen bir noktadan başlayan ve aynı noktada sona ererler.Kapalı poligon geçkilerinde dayalı poligon geçkilerinde olduğu gibi hesabın kontrolünü yapmak mümkündür. Arazide ölçülen açı ile kenarlarındaki ölçü hataları hesap sırasında ortaya çıkartılabileceği gibi hata sınırı içinde kalan küçük hatalar ölçülere dağıtılabilir. Bu çeşit geçkiler genellikle nirengi ağı tesis edilmeyen küçük sahaların ölçülerinde ana poligon ağı olarak kullanılırlar.