Spatial Join Nedir? Türleri Nelerdir?

Mekansal Birleşme Nedir?
Mekansal birleştirme aracı, konum veya yakınlığa bağlı olarak sütunları bir özellik tablosundan diğerine ekler.
Diyelim ki bir dizi parsel var. Her bir parselin içinde bir nokta var.
Mekansal birleşimi (spatial join) çalıştırarak, nokta tablosu sütunlarını arsa parsel katmanına aktarabilirsiniz.
Bu, eğer puanların sahibinin adı varsa, bu alanın arsa parsellerine aktarılması demektir.
Mekansal Birleşme Türleri Nelerdir?
Mekanal birleştirme aracı, özellikleri birleştirmek için coğrafi yakınlığı kullanır. Sütunları birleştirme özelliklerinden hedef özelliklere taşır.Bir mekansal birleşimi çalıştırmadan önce, bir mekansal birleşim türü seçmelisiniz. Yani, mekansal birleşmenin arayacağı yakınlık.
1)Kesişmek
Herhangi bir yerde iki özellik dokunuş
2)Bir Mesafe İçinde
İki özellik belirli bir mesafede
3)Tamamen İçinde
Katılma özelliği hedef özellik içinde
4)Özdeş
Her iki özellik de aynı
5)En Yakın
Birleştirme özelliği, hedef özelliğine en yakın
mekansal birleştirme türüne bağlı olarak, hedef katmana bir veya birkaç özellik ekleyebilir. Bu durumda, bire bir veya bire çok içeren bir birleştirme işlemi seçmeniz gerekir.
Mekansal Birleştirme İşlemleri
Bir hedef özelliği birleştirmek istediğiniz birden fazla özelliğe sahip olduğunuzu varsayalım. Bu durumda, bire bir işlem olduğunu belirtmeniz gerekir.
A bire-bir operasyon hedef özellikleri içine katılmak özelliklerinden tek özelliği katılacak. Bu genellikle uzaysal birleştirme aracının bulduğu ilk kayıttır.
Ancak bire bir operasyon tüm özelliklere katılacak. Bunu, birden fazla çakışan kayıt oluşturarak yapar. Her bir yinelenen kayıt, birleştirme özelliklerinden kayıtları içerir.
Örneğin, 1 arsa parseliniz varsa. Bu parsel 3 farklı mal sahibi ile 3 puanda bulunmaktadır. Mekansal birleşme, aynı 3 adet parsel yaratacaktır. Ancak her kayıtta toprak sahiplerinin adı bulunacaktır.
Mekansal Birleştirme Örnekleri
Mekansal katılım, GIS’in en iyi 7 coğrafi işlem aracından biridir . Kırpma, tamponlama, çözme ve birleştirme kadar yaygındır.
Mekansal birleştirme uygulamasının pratik kullanımlarından bazıları şunlardır:
- Öğrenciler (puanlar) bir okul bölgesinde (çokgen) bulunur. Mekansal birleştirme poligonun içindeyse okul bölgesinin adını her öğrenciye aktaracaktır.
- Kuyu kütükleri (noktalar) belirli bir havza (poligon) içindedir. Mekansal bir birleşim çalıştırarak, havza özniteliklerini her bir kuyu konumuna iliştirebilirsiniz.
- Her ilçe (çokgen) kendi yollarını (hatlarını) korumaktan sorumludur. Mekansal bir birleşim çalıştırarak, her yol segmentinde bulunduğu ilçe için bir sütun eklenir.