Projenin Son Adımı
KARAYOLU PROJESİ SON İŞLEMLER
ENKESİT OLUŞTURULMASI VE EKRANA ÇİZDİRİLMESİ
Arazi ( Siyah) profil ve proje (kırmızı) profil bölümlerinde oluşturulan siyah ve kırmızı kot platformlarının üst üste bindirilmesi ile elde edilen enkesitlerin proje ekranına çizdirilmesi gerçekleştirilir. Bu işlemde Netpro ⇒ Enkesit ⇒ Enkesit Çizimi butonu kullanılır.
Ekrana gelen enkesit çizimi penceresinde fare sağ tuşu ile enkesitlerde görmek istenilen dosyalar eklenir. İsteğe bağlı seçilen dosyaların özelliklerinin enkesit çizimine eklenmesi gerçekleştirilir. Projede kırmızı kot ve siyah kotu temsil eden dosyaların kot ve mesafe bilgileri çizimi aktarılmaktadır.. Enkesit çizim penceresindeki çizim ayarları bölümünden enkesitlere ait aralık değerleri, ölçek ve yazı boyutları isteğe bağlı girilir. Sakla butonu ile dosya kaydedilerek proje ekranında istenilen bir noktaya çizimi gerçekleştirilir.
KÜBAJ HESABI
Arazinin plankote haritasının yapılması sayesinde siyah ve kırmızı profil arasında ne kadar hacimin olduğunu ve bu nedenle ne kadar malzeme ile maliyet hesabı yapıldığını hesaplar.Projede, bu işlem Netpro ⇒ Kübaj Editörü butonu kullanılır. Alan hesabı, ilk durum için alt temel, son durum için arazi (siyah) profil ve kilometre referans listesi seçilerek gerçekleştirilir. Hacim hesabı, TCK yöntemine göre alan hesabı değerleri ile gerçekleştirilir. Hesaplanan değerler istenilen bir dosya ismi ile kaydedilir.
Ayrıca kübaj hesabı, Netsruf ⇒ Hacim Hesabı butonu kullanılarak proje üzerine yazılma avantajı ile de gerçekleştirilebilir.
SANAT YAPISI
Sanat yapıları, karayolu, demiryolu vb. projelerde genel olarak köprü, menfez tünel vb. yapılara verilen isimdir. Bu işlemde hidrolik sanat yapılarının (sürekli olarak veya yağış sonucu oluşan yüzey sularını yol gövdesinden bir tarafından diğer tarafına geçirmekte kullanılan sanat yapıları) plan üzerindeki kilometresinin, genişliğinin, açısının ve daha birçok projelendirme parametresinin girildiği, metrajlarının alındığı Netpro ⇒ Sanat Yapıları Editörü butonu kullanılmaktadır.
Projede, hesaplamalar sonucunda karayolu altlarında mevcut arazi durumuna göre yağışın akışa geçebilecek kesiminin debiye göre kesti belirlenen kutu menfez koyulmaktadır. Arazi (siyah) profil üzerinden en düşük kot değerine sahip enkesit üzerine kutu menfez yerleştirilmektedir.
Sanat yapıları editörü içerisinden F3 butonu ile en alçak kot değerine sahip kilometre değeri girilir. Enkesit üzerinden eksende sağ ve sol genişlikleri ile uygun boyutlarda menfez bilgileri girilir. Enkesit üzerine çizim ile birlikte projeye işlenir.
PAFTALAMA
Pafta, belirli ölçekteki büyük harita, plan veya modeli oluşturan ayrı parçalardan her birini verilen isimidir. Genel pafta, ülke nirengi sistemine dayalı, sistematik olarak bölgelere ayrılan, ölçekli haritalardır. Lokal pafta, yerel sistem kendi içerisinde tutarlı adlandırma ve koordinat sistemine sahip, diğer sistemlerle komşuluk içermeyen şeklidir. Projede, lokal paftalama kullanılmaktadır.
1)Kutu Çizilmesi
Projede, paftası yapılması istenilen bölge belirlenmelidir. Bu kapsamda Çiz ⇒ Yardımcı İşlemler ⇒ Kutu Çiz butonu kullanılarak proje köşe koordinatları girilir. Paftalanılacak bölge bir kutu içerisine getirilmektedir.
2)Paftalama İşlemi
Kutu ile belirlenilen bölge içerisinde paftalama işlemi gerçekleştirilir. İşlemde Hesap>>Pafta Editörü butonu kullanılır.