Hassas Konum Belirleme
HASSAS KONUM BELİRLEME NEDİR
Hassas konum belirleme yöntemi tek bir GPS/GNSS alıcısı ile toplanan ölçülerden global referans çerçevesinde yüksek doğruluklu konum bilgilerinin hesaplanması yöntemidir.
Çift frekanslı alıcılarla santimetre yada desimetre mertebesinde doğruluklar elde edilebilmektedir. Ancak bu doğrulukların elde edilebilmesi için alıcı saat hatası, troposferik gecikme, uydu görünürlük şartları, uydu anten hatası, uydu faz dönmesi etkisi, gelgit etkileri, kullanılan yazılımın modelleme başarısı gibi birçok diğer etkinin de dikkate alınması gerekmektedir.
GNSS ÖLÇMELERİ İLE KONUM BELİRLEME
GNSS ölçmeleriyle elde edilecek bir konum bilgisi için bağıl veya mutlak yöntemin kullanılması gerekir. Noktalar arasındaki eş zamanlı ölçmeler için bağıl yöntem, bir noktada gerçekleşen GNSS ölçmeleri için mutlak yöntem kullanılır.
Mutlak Konum Belirleme: Bir tane alıcı ile normal olarak dört yada daha fazla uydudan kod gözlemleri yapılarak 3 boyutlu koordinatların (Φ, λ, h veya X,Y,Z) belirlenmesi işlemine denir.
Bağıl Konum Belirleme: Birden fazla noktanın konumlarının birbirine göre belirlenmesine denir. Konumu belirlenecek olan nokta poligon , nirengi ve detay noktaları gibi hareketsiz ise statik konum belirleme, tank, uçak, gemi gibi hareketli ise kinematik konum belirlemeden söz edilir.
HASSAS KONUM BELİRLEMENİN ORTAYA ÇIKMASI
GNSS sistemlerinde teknolojik gelişmelerden dolayı hızla devam eden modernleşme çalışmaları ve Center for Orbit Determination in Europe (CODE), International GNSS Service (IGS) olmak üzere, Jet Propulsion Laboratory (JPL) gibi kuruluşlar tarafından üretilen saat ve hassas uydu yörünge düzeltmelerinin hizmete sunulması tek bir alıcı ile yüksek doğrulukla konum belirlemeye imkan sağlamıştır
Bu durumun etkisi ve tek bir GNSS alıcısıyla konumların hesaplanmasına imkan veren algoritmaların geliştirilmesi ile Hassas Nokta Konumlama (Precise Point Positioning) olarak adlandırılan yöntem ortaya çıkmıştır.