Teknoloji

GPS Alıcıları Nasıl Çalışır?

GPS Alıcıları Trilaterasyon Kullanır

GPS alıcınızın nasıl çalıştığını hiç merak ettiniz mi? Trilaterasyon denilen bir teknik kullanıyorlar .GPS alıcılarının genellikle nirengi ile karıştırılmasına rağmen, gerçekte açı kullanmazlar.Çünkü trilasyon, mesafeleri ölçmeyi içerir. Buna biraz daha ayrıntılı bir şekilde bakalım.

Trilateration, Açıları değil Mesafeyi Ölçer

⇒GPS sistemi , konum bulma özelliğini kullanarak konumunuzu nasıl belirler ?

Basit, iki boyutlu bir örnek kullanarak, her biri uzayda bilinen bir konuma sahip üç GPS uydumuz olduğunu düşünelim.Gerçekten, bütün bu uyduların yaptığı, GPS alıcınızın belirli bir zaman ve mesafeden alması için bir sinyal yayınlamaktır.

Örneğin; ilk uydu GPS alıcınıza isabet etmek suretiyle bir sinyal yayınlar. Açıyı bilmesekte mesafeyi bildiğimiz için her yöne eşit bir daire oluştururuz.Bu, GPS konumunuzun bu çevrede bu dairenin herhangi bir yerinde olabileceği anlamına gelir .

GPS’iniz ikinci bir sinyal aldığında ne olur?

Tabiki elde ettiğimiz bu uzaklık değeri GPS alıcısına çarpana kadar her tarafa eşit miktarda yayın yapar.Bu uzaklık o dairenin herhangi bir yerinde olması anlamına gelir.Ancak iki mesafe olması dairelerin kesiştiği iki noktadan hangisinin kesin konum olduğunu  bilmiyoruz.

Üçüncü bir uydumuz olduğundan, üç dairenin de kesiştiği gerçek konumunuzu ortaya çıkarır .Üç mesafeyi kullanarak, trilaterasyon kesin bir yeri tespit edebilir. Her uydu bir kürenin merkezindedir ve hepsinin kesiştiği yer GPS alıcısının konumudur.

GPS alıcısının konumu hareket ettikçe, her dairenin yarıçapı (mesafe) de değişecektir.Fakat gerçek şu ki, üç boyutlu dünyamızda GPS uydularının yayın sinyallerini bir küre olarak görüyorlar.Her uydu bir kürenin merkezindedir ve tüm kürelerin kesiştiği yer GPS alıcısının konumunu belirler.

Öte yandan, araştırmacı bilinmeyen mesafeleri ölçmek için üçgenlemeyi kullanır. Bunu bir taban uzunluğu belirleyerek yaparlar.Her noktadan,araştırmacılar uzak noktaların açılarını ölçmeleri için teodolit gibi araçlar kullanılır. Uzunlukları ve açıları bildiğimiz zaman, üçgenleme yukarıdaki şemada gösterildiği gibi üçgenler oluşturarak mesafeleri belirler.

Örneğin, haritacılar , 1927’de Kuzey Amerika Datumu (NAD27) oluşturmak için Kansas’taki Meade Çiftliğinden yaklaşık 26.000 istasyon topladı . Ancak Küresel Konumlandırma Sistemi, konumlara referans vermek için  WGS84 kullanır.

Sonuç

GPS uyduları konumlarını ve saatlerini yayınladıkça, trilaterasyon Dünya üzerindeki kesin konumlarını belirlemek için mesafeleri ölçer.

Araştırmacılar uzak noktaları ölçmek için üçgenlemeyi kullanırken, GPS konumlandırma herhangi bir açı içermez.

Mesafelerin ölçülmesiyle, kesin GPS konumunuz belirlenebilir. Yine de HDOP, PDOP, GDOP ve atmosfer gibi birkaç faktör GPS kesinliğini ve hatasını etkileyebilir .

KAYNAK:GISGeography

Etiketler
Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün