Yazılım

Raster Pafta Dönüşümü

Raster Pafta Dönüşümü Nasıl Yapılır?

Bir projede altlık olarak kullanılacak pafta eğer raster ise projeye eklenerek dönüşüm işlemlerinin yapılması gerekir. Ayrıca bu dönüşüm işlemleri tamamlandıktan sonra sayısallaştırma işlemleri yapılmalıdır.

1) Raster Paftanın Eklenmesi

Raster/Raster Yöneticisi seçeneği ile projede kullanılacak olan pafta eklenmelidir.

2) Raster Dosyanın Koordinat Dönüşümünün Yapılması

Raster Dönüştür penceresi üzerinde Ayarlar/Dönüşüm Yöntemi, Enterpolasyon yöntemi, arka fon Rengi ve Örnekleme Aralığı seçilir. Pencere altında kalan boş bölümde fare sağ tuşu ile Nokta Ekle butonu kullanılarak dönüşüm yapılacak olan referans noktaları raster paftası üzerinden seçmeyi sağlayacaktır. Proje üzerinden dönüşüm yapılacak olan noktaya (karelaj , pafta köşeleri vb.) yaklaşılarak seçilir. Bu şekilde en az 4 noktanın raster üzerindeki yeri seçilmeli ve harita koordinatları girilmelidir. Pencere üzerinde seçilen noktalara ait ortalama hata oranı (m0) değerinin hata sınırı içinde olup olmadığı kontrol edilmelidir. Dönüştürme işlemi gerçekleştirilir. Projede, harita koordinat değerleri lokal olacak şekilde girilmekte ve ortalama hata oranı (m0) 1’den küçük olacak şekilde belirlenmektedir. Bu işlemde Raster/Raster Dönüştür seçeneği kullanılır.

3) Raster Üzerindeki Eğrilere Ait Kot Bilgilerinden Kotlu Nokta Oluşturma

Raster pafta içerisinde yer alan eş yükselti eğrileri üzerinden tekrardan bir sayısal arazi modeli üretmek için mevcut görüntü üzerinde ki eğrilerin kot bilgileri kullanılarak yeni oluşturulan bir tabaka içerisinde kotlu nokta oluşturulmalıdır. Projede, raster pafta üzerinde yer alan eğrilere ait kot değerlerine entegre olarak lokal kot değerleri atanmaktadır. İşlemde Çiz/Ardışıl Nokta At butonu kullanılmasıyla pratik olarak eş yüksekli eğrileri üzerinden hassasiyete bağlı yakınlıkta noktalar oluşturulur.

4)Üçgen Modelin Oluşturulması

Eş yükselti eğrilerinin oluşturulabilmesi için önce üçgen modelin oluşturulması gerekir.Üçgen model işlemi ise Netsurf/Üçgen Oluştur sayesinde oluşturulur.

5)Eş Yükselti Eğrilerinin Geçirilmesi

Bu işlemde Netsurf/Eğri İşlemleri/Eğri Geçir seçeneği kullanılır.Eğrilere ait parametreler amaca bağlı girilmelidir. Projede istenilen ölçeğe göre Büyük Ölçekli Harita Yapım Yönetmeliği baz alınarak  Zartış değeri girilir.

6)Eş Yükselti Eğrisi Temizleme

Bu işlemde Netsurf/Eğri İşlemleri/Eğri Temizle seçeneği kullanılır.Eğri temizleme, şevler, binalar ve yollar gibi alanlardan geçen eğrilerin temizlenmesi ile  proje köşelerinde meydana gelen hatalı eğrilerin temizlenmesinde kullanılır.

7) Eş Yükselti Eğrilerine Kot Yazma

Bu işlemde Netsurf/Eğri İşlemleri/Eğrilere Kotyaz seçeneği kullanılır.Eğri boyunca periyodik seçeneği ile eğri üzerine kot değerleri yazılır, çizgi boyunca seçeneği ile kullanıcı tarafından gösterilen 2 nokta arasında eğriler üzerinde doğrusal kot yazma işlemi yapılabilir.

Etiketler
Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün